Velg en side

Få mer ut av nettkurset med skjermbriller

Sitter du ofte foran skjermen og merker at du blir trøtt og ikke klarer å konsentrere deg? Hvis du i likhet med mange andre har meldt deg på et nettkurs, så handler det om å få det meste ut av det. Det nytter ikke da å hele tiden ha irriterte og trøtte øyne, konsentrasjonssvikt, hodepine samt stive skuldre og nakke. Hos Luxreaders kan du velge mellom flere par skjermbriller kan være med på å minske alle disse symptomene og irritasjonene, og hjelpe deg med å få overskudd til å få det meste og beste ut av nettkurs og andre skjermrelaterte arbeidsoppgaver og undervisning.  

Når bør man ha skjermbriller?

Aldersrelatert synshemming starter vanligvis rundt 40 år når nærsynet gradvis forverres. Det viser seg som oftest ved at du trenger lesebriller eller ha avisen lenger og lenger borte fra ansiktet for å kunne fokusere. Eller at bokstavene flyter sammen slik at du kniper øynene for å fokusere. Du trenger vanligvis lesebriller, skjermbriller eller andre typer briller hvis du kan kjenne deg igjen i følgende situasjoner: 

  • Du legger hodet bakover (bøyer nakken) for å lese gjennom den delen av det progressive brilleglasset som passer med innholdet på skjermen. 
  • Du sitter bøyd over bordet og tastaturet for å lese teksten på skjermen med eventuelt lesebriller
  • Du kan ikke fokusere på skjermen.
  • Du blir sliten i øynene etter studieforløpet eller arbeidet 
  • Du har ofte hodepine og smerter i nakke og rygg 

Hvorfor trenger vi briller? 

Aldersrelatert synshemming (også kalt presbyopi) inntreffer når din evne til å se tydelig på nært hold reduseres, og en naturlig følge er at du behøver et par lesebriller. Dette skjer fordi linsens evne til å endre krumning avtar med alderen. Endringer i linsens krumning er en forutsetning for at du skal kunne endre fokus både på nær og lang avstand. Linsen styres av små muskler i øyet. Når musklene strammes, vil linsen bli rundere og samle lyset i øyet, og du kan dermed se ting på nært hold. Med alderen blir linsen stivere og mindre fleksibel, og det blir derfor vanskeligere å se ting på nært hold. 

Sjekk om lesemiljøet er optimalt

Det er lurt å sjekke om studie- og lesemiljøet ditt er riktig innredet. Luxreaders har mange års erfaring i optikerbransjen, og ifølge dem er det spesielt fire områder du bør holde øye med: 

  • Unngå refleksjoner på skjermen fra vinduer og belysning. Løs problemet ved å skjerme for refleksjonen med gardiner eller lignende, eller snu skrivebordet. Filter på skjermen er ikke en god løsning da dette ødelegger skarphet og kontrast. 
  • Når du plasserer hendene dine midt på tastaturet, bør underarmene være vannrett og føttene dine skal kunne nå gulvet. 
  • Den øverste linjen på skjermen skal være minst 15 cm under øyehøyde, for å ikke ‘knekke’ nakken bakover
  • Du skal kunne se hele skjermen uten å måtte dreie hodet betydelig, ellers må avstanden til skjermen økes.