Velg en side

Hvor mye kan jeg låne?

Et viktig spørsmål for mange unge og voksne om dagen er hvor mye de kan låne? Det kan ofte være vanskelig å få god oversikt over hvert eneste lån en bank tilbyr, og stort sett er et lån forskjellig fra bank til bank.

Mange banker krever at du har en viss prosentandel av egenkapital for å kunne låne hos dem, der andre tar pant og sikkerhet i andre eiendeler du har. Dette bestemmer også hvor stort avdraget blir per måned.

En tommelfingerregel er at du alltid bør sjekke renten på lånet du skal ta opp. Det kan derimot være uoversiktlig over hvilke begreper du skal se etter. Et eksempel er at du alltid bør se etter den effektive renten for å få totalbildet av lånet.


Hvor mye du kan låne kommer derimot an på andre lån du har, hvor flink du er til å spare og flere faktorer rundt din privatøkonomi. Banken ser på alle aspekter og gir deg til slutt et estimat over lånebeløpet ditt.

Les mer her: Hvor mye kan jeg låne?

Benytt en lånekalkulator

Lånekalkulatorer er meget nyttige for mange som ikke er flink til å regne ut økonomiske tall, som for eksempel faktorer som påvirker lån. Da kan du heller benytte tiden din å noe mer produktivt enn å sitte og regne deg frem til hvor mye du kan få i lån.

En lånekalkulator består av justeringer for lånet, løpetid, terminer per år, rente, termingebyr, tinglysning og andre gebyrer som alternativt kan inkluderes. Det vil gjøre hele prosessen med å søke på lån enda enklere.

Det kan være kjekt å benytte i tilfeller hvor du ønsker å søke om billån, boliglån og en rekke andre lån som kan være aktuelt i situasjonen du befinner deg i. En lånekalkulator er derimot bare et estimat av hva du kan få i lån, og nødvendigvis ikke selve lånebeløpet du ender opp med.

Du kan finne en lånekalkulator på nett stort sett i de fleste banker og i enkelte tilfeller på nettsider som omhandler finans og privatøkonomi. Her vil du også finne flere gode tips til hva du bør se etter i et lån, noe som vil hjelpe deg på veien.

Lån til bil og bolig

For boliglån, kan du låne inntil fem ganger av inntekt, og som regel inntil 85% av kjøpesum. Det er standard i de fleste banker, men det er derimot enkelte banker som opererer forskjellig med minimumskravet fra bank til bank. En god boliglånskalkulator er den beste måten å finne lånebeløpet på.

Samtidig vil banken måtte vurdere om du som privatperson tåler en renteøkning på 5% når det gjelder din privatøkonomi. For billån er det forskjell på fullkasko og uten kaskoforsikring. Har du fullkasko, så bør du ha minst 35% i egenkapital for en bedre rente. Ønsker du å ta opp billån uten kaskoforsikring så bør du ha over 10% egenkapital.

Sammenlign gjerne flere banker for å se hvilken bank som gir deg det beste lånet. Her er det som nevnt lurt å se på hvordan den effektive renten påvirker det totale lånebeløpet. Benytt gjerne en lånekalkulator for å justere termin og egenkapital, så får du et bedre estimat.