Velg en side

Kryptovaluta – fremtidens betalingsmiddel eller kun et investeringsobjekt?

Kryptovaluta er i vinden som aldri før. Nesten daglig kan man høre om bitcoin, dogecoin, ethereum, litecoin og andre moderne, digitale valutaer. Stort sett alle avisoverskrifter som omhandler bitcoin, gjelder imidlertid den store kursoppgangen som mange av valutaene har opplevd de seneste årene, og intervjuer med lykkelige investorer som har tjent seg rik på å investere i kryptovalutaer. Men, er det egentlig det som var planen bak utviklingen av disse digitale valutaene?

Kryptovaluta ble først og fremst utviklet som et betalingsmiddel

Bitcoin regnes som den første desentraliserte kryptovalutaen som ble lansert, noe som skjedde da det ble utgitt som åpen kilde-kode programvare i 2009. Siden den gang er det opprettet godt over tusen andre alternative kryptovalutaer, men bitcoin forblir fortsatt den største.

Tanken bak bitcoin og kryptovalutaer, var at det skulle være en desentralisert valuta som ikke styres av sentralbanker eller myndigheter. Blokkjeden var utviklet for å fungere som en offentlig database for transaksjonene som foregår i valutaen. Enn så lenge er det fortsatt relativt få muligheter når det gjelder å bruke kryptovaluta som betalingsmiddel. Noen nettbutikker og andre spesialkjeder har til tider godtatt betaling med krypto, men det har enda ikke blitt allment utbredt.

Gleden var derfor stor blant kryptofans når Tesla-sjefen Elon Musk annonserte at bilselskapet skal begynne å godta betalinger med bitcoin. Etter at nyheten først sprakk via Musk sin Twitter-konto, har Musk tidligere gått tilbake på utsagnet da det ble en del oppstyr rundt energiforbruket som går med på å utvinne bitcoin. Deretter har vinden igjen snudd, og Musk har gikk kontrabeskjeder om at Tesla jobber med saken for å gjøre utvinningen mulig via fornybare energikilder.

Andre kryptovalutaer kan være bedre alternativer

Mange mener at selv om bitcoin er den mest utbredte kryptovalutaen, er den langt fra den mest ideelle valutaen til å bli allment brukt. Mye på grunn av de nevnte miljøaspektene med det høye energiforbruket, noe andre kryptovalutaer har klart å unngå.

En av kryptovalutaene som har fått mye oppmerksomhet som en mulig arvtager til krypto-tronen er ethereum, som ble grunnlagt i 2014 og lansert i 2015. Ethereum kan skilte med å ha flere gunstige egenskaper enn hva bitcoin tilbyr. En av hovedtankene bak valutaen var at man kan bruke ether til å betale for å kjøpe datakapasitet i form av fillagring, finanstjenester eller spill, der alle datakapasiteten drives av nettverksmedlemmene. Tjenestene kan dermed drives på en sånn måte at det ikke er mulig for noen sentraliserte myndigheter å stoppe det, noe som igjen er en av grunntankene bak kryptovalutaers eksistens – nemlig at det skal være desentralisert.

De neste årene blir viktige

Enn så lenge har kryptovalutaer blitt mest brukt som investeringsobjekt av folk som hiver seg på bølgen for å tjene på de mange store kryptooppgangene som har foregått de seneste årene. Hvis et verdenskjent firma som Tesla starter å godta betalinger i kryptovaluta, kan flere firmaer følge etter i tiden som kommer. Samtidig har El Salvador vedtatt at bitcoin skal gjøres til et lovlig betalingsmiddel i landet, til stor glede for kryptofans som håper andre land vil følge etter i fremtiden.