Velg en side

Lær hvordan boliglån fungerer

Økonomi er et tema som blir møtt med ulike holdninger. Noen synes det er det kjedeligste som finnes, mens andre synes at det er kjempegøy. Uansett hva du personlig tenker om dette temaet, så er økonomikunnskaper nyttig for alle.

Det er mange som behandler ordet «økonomi» som et synonym til «matematikk», fordi det er to emner som går ut på å jobbe med tall. Men økonomi er så mye mer enn det!

Enten man liker det eller ikke, så er økonomi noe man er nødt til å forholde seg til hver eneste dag for resten av livet. Man kan selvsagt prøve å fortrenge det, men det nytter egentlig ikke.

Det er ikke alle som tenker over det, men alt man eier gjennom livet er et resultat av deres økonomiske situasjon. Klærne vi går rundt i kostet penger, og bilene vi kjører rundt i er avhengig av drivstoff for å gå fremover, og det koster penger – og penger, det er økonomi.

Hva er boliglån?

Klær og kjøretøy er noe folk flest får et forhold til i relativt ung alder. Noe som først kommer senere, er et ønske om å eie egen bolig. Dette er et ønske som de fleste må søke banken om finansieringshjelp for. Et boliglån hjelper deg til å få dette ønsket oppfylt.

Boliglån er et begrep som brukes i forbindelse med at folk tar opp et lån i banken for å kjøpe seg bolig. En av de viktigste forutsetningene for denne typen lån, er at pengene utelukkende går til å finansiere kjøp av bolig.

Når man låner penger i banken, er det vanlig å skille mellom to hovedtyper av lån. Disse hovedtypene er lån med sikkerhet og lån uten sikkerhet. Et boliglån er en type lån med sikkerhet, da det som regel forutsetter at man kan stille med en form for sikkerhet for lånet.

Forskjellige banker, ulike vilkår

I Norge har vi rundt 150 forskjellige banker i dag. Det betyr at du har 150 aktører som du kan velge å henvende deg til å forbindelse med boliglån. Men de kan naturligvis svare på andre økonomiske spørsmål også.

Her er det imidlertid viktig å ha klart for seg at forskjellige banker mer eller mindre automatisk betyr ulike vilkår. Konkurransen i bransjen er stor, og bankene konkurrerer om å tilby de beste betingelsene.

Det er heller ikke uvanlig at bankene har forskjellige spesialiteter, så sannsynligheten for at absolutt alle bankene vil være i stand til å hjelpe deg, er veldig liten. Her er det viktig å være realistisk!

Finn ut hvor mye du kan låne

I forbindelse med boliglån og andre typer lån, er «hvor mye kan jeg låne» en problemstilling de fleste låntakere må ta stilling til på et tidspunkt. Dette er en faktor som varierer med utgangspunkt i den aktuelle bankens vilkår.

Den beste måten å få besvart dette spørsmålet, er å henvende seg direkte til banken du er nysgjerrig på.

I vår moderne verden er det også mulig å skaffe seg en pekepinn før man går til det steget. Ved å skrive inn informasjonen din på bankens lånekalkulator, så vil du få et estimat i retur på 1-2-3! Men det er dog viktig å huske at et faktisk tilbud kan variere litt!